Blog
 x 

Prazna korpa

Većina nas se ovih dana nalazi u svom stanu/kući i ima višak slobodnog vremena. Nadamo se da ste zdravi i da kvalitetno provodite vreme kod kuće sa svojom porodicom, a mi smo vam spremili predlog kako da osvežite životni prostor, bez potrebe da napuštate svoj dom i potrošite puno para.

Ako imate terasu ili još bolje dvorište, predstojeći prolećni dani su idealni da osvežite stare komade nameštaja.

Sve što vam je  potrebno je: šmirgla, krpa, četka, valjak, podloga, farba i zaštitni lak. Ako nešto od ovoga nemate u svom domaćinstvu, dovoljno je da nas pozovete ili poručite ONLINE, i u najkraćem roku materijal i alat će biti na vašoj kućnoj adresi.

Prvi korak je šmirglanje. Iako mnogi smatraju da šmirglanje nameštaja pre farbanja nije neophodno, mnogo bolje će izgledati ukoliko skinete lepo staru boju. Samo vodite računa da ne oštetite osnovni materijal, već šmirglajte samo površinski.

Kada ste ošmirglali staru boju i uklonili ostatke krpom, neophodno je da premažete podlogom. Za ovaj postupak koristimo valjak a za manje dostupa mesta -četku.

Po uputstvima proizvođača, čekamo da se podloga osuši i krećemo sa farbanjem. Ovom prilikom koristimo valjak. Za savršen izgled potrebno je nekad i do tri sloja farbe. Naravno, između slojeva, potrebno je da prođe vreme da bi se farba lepo osušila. Nakon sušenja svakog sloja bitno je da ošmirglate ivice i ona mesta na kojima imate višak farbe. Za to koristite istu blagu šmirglu kao i pri početnom šmirglanju, ali za svako brisanje nakon uzmite čistu krpu.

Nakon što se poslednji sloj farbe dobro osušio, potrebno je da premažete zaštitni lak. Posle ovoga se preporučuje duže sušenje (neki majstori preporučuju do 72 sata).Kad se i zaštitni sloj osušio, možete da koristite vaš novi/stari komad nameštaja.

koliko kosta krecenje

Koliko košta krečenje stana je vrlo jednostavno izračunati. Ako se pitate šta možete sami da uradite i koliko će vas koštati a za šta treba angažovati majstore, na pravom ste mestu.

Krečenje metra kvadratnog zida ili plafona uz materijal koji donosi majstor a radi se poludisperzijom u beloj boji  košta oko 180 dinara. Ako je u pitanju standardna gradnja, kvadraturu stana pomnožite sa 3,5 i dobićete okvirnu površinu zidova i plafona za bojenje. Tako npr. stan koji ima 60 m2 pomnožite sa koeficijentom 3,5 i dobićete oko 210 m2 za krečenje. Ako je cena 180 dinara/m2 onda će vas krečenje stana koštati oko 37.800,00 dinara.

Sada želite da saznate koliko vas košta materijal a koliko ruke. Za 210 m2 biće vam potrebno 2 kante od 15l poludisperzije i jedna od 10. To je 2x1510 plus 1175 dinara što izađe 4195 dinara. Naravno, verovatno nemate alat i za to vam treba valjak, drška, teleskop, četke, šmirgla, cediljka, krep trake, zaštitni najlon, tako da će vas sve to izaći bar još 4000 do 5000 dinara.

Koliko košta krečenje stana – ukoliko to uradite sami, računajte na neki trošak od desetak hiljada dinara.

Ako posao prepustite majstorima profesionalcima, biće vam znatno lagodnije, ali to je, svakako, i skuplje rešenje. Generalno svako ko je malo veštiji ako je u pitanju samo bojenje stana može samostalno da uradi ali ako je potrebno guliti boju, gletovati, šmirglati tj. pripremiti zidove za bojenje za to je već potrebno iskustvo i za većinu je verovatno sigurnije da angažuju majstore. Što se boje tiče najjeftinija je poludisperzija, puna disperzija je skuplja duplo ali je vodoperiva i kvalitetnija.

Ono na čemu ne treba štedeti pored kvalitetnih boja jeste i zaštita. Iako deluje skupo svakako dobra zaštita će vam smanjiti kasnije nerviranje a i troškove čišćenja. O vremenu da ne pričamo.

Cena kartona po m2 je oko 80 dinara, cena tvrde folije 32 din/m2 tako da ugrubo možete da računate na oko 1 evro po m2 poda.

Za gletovanje majstori uzimaju oko 2,5 do 3 evra po m2 zida ili plafona. Za nanošenje podloge oko 1evo a za guljenje stare boje od 1 do 1,5.

Cena džaka gleta je oko 750 dinara i sa 25 kg možete pregletovati oko 25 m2 što izađe oko 30 din/m2

Kantica podloge je oko 300 dinara i sa dve ili tri cete završiti posao.

KONTAKTIRAJTE NAS